עוסק פטור

עוסק פטור – הפרקטיקה

רוצים לפתוח עסק? תדעו שאתם צריכים להפריש כסף למס הכנסה. זה משפט די כוללני, משום שמס הכנסה מורכב מכמה גופים שונים, ולכן התשלום לכל הגופים האלו נעשה בנפרד.

עסק שאינו עוסק פטור צריך לפתוח תיק עוסק ולהצהיר על הכנסותיו לשלושה גופים: למס הכנסה, לביטוח לאומי ולמס ערך מוסף, או בקיצור – מע"מ.

אז ממה פטור העוסק הפטור? אף על פי שלגבי הצהרה ותשלום למס הכנסה וביטוח לאומי הוא אינו שונה מעוסק מורשה, לגבי מע"מ הוא כן שונה. אכן עוסק מורשה צריך לשלם גם מע"מ, או יותר נכון, הוא צריך גם לגבות מע"מ מהלקוחות שלו וגם להעביר אותם לאגף הגביה.

לעומת זאת עוסק פטור אינו יכול לגבות מע"מ מהלקוחות שלו, וגם כמובן הוא לא צריך לשלם מע"מ לאגף הגביה. זהו למעשה הפטור היחידי.

אז, איך תדעו אם להצהיר על עצמכם כפטור ולא עוסק מורשה? ובכלל, מה זה בעצם דורש ממכם, ואיך כל העסק הזה עובד?

מורשה מול פטור

ההבחנה בין עוסק מורשה לבין עוסק פטור היא רמת מחזור ההכנסות הצפויה של העסק בשנה אחת.

לכן, אם אתם צופים שהעסק שלכם עתיד להיות רווחי, אך מחזור ההכנסות שלו לא יעלה על 99,003 ₪ (כן כן – "ושלושה שקלים"…) אז אתם אכן עוסק פטור.

על מנת לפתוח עוסק פטור אתם צריכים לגשת לאחד משלוחות מע"מ הקרובה לביתכם או לבית העסק, ולפתוח תיק עוסק פטור בו אתם מצהירים על רמת הכנסתכם המשוערת.

בין יתר ההקלות על עסוק פטור אתם גם פטורים מההצהרה החודשית או הדו חודשית שחייבים להגיש בעלי עסקים מורשים. את הדיווח על הכנסותיו, מגיש העוסק הפטור רק פעם אחת בשנה.

ההוצאות

ומה עם ההוצאות על העסק? כלומר, נניח שהעסק הוא מכירת מוצרי מזון. בעל העסק קנה מקרר לצורך העסק. המקרר עלה לו 1000 ₪ לפני מע"מ, וסה"כ הוא שילם למוכר המקררים 1170 ₪, זאת מאחר שגובה המע"מ הוא 17% מסך העסקה. בעל העסק אינו רשאי לקזז את ההוצאה של המע"מ שהוא הוסיף למקרר לרשויות המס, מאחר שהוא בעצמו פטור ואינו משלם מע"מ, אך החובה שלו לתשלום מס הכנסה תכיר בכל סכום ההוצאה על המקרר לעסק כהוצאה מוכרת, שמקזזת מהסכום שאותו הוא צריך להעביר למס הכנסה.

השארת תגובה